Joensuu

Venäjän tsaari Nikolai I perusti Joensuun vuonna 1848. Tänä päivänä Joensuu kuuluu Pohjois-Karjalan maakuntaan ja on sen maakuntakeskus. 76 000 asukkaan Joensuu on Suomen 12. suurin kaupunki Suomessa. Kaupunkiin pääsee helposti junalla tai lentämällä Helsingistä, lentokenttä on vajaan 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Joensuu sijaitsee Saimaan Pyhäselän pohjoispuolella, joten se on hyvin saavutettavissa vesiteitse. Koli, yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista sijaitsee 70 kilometrin päässä Joensuusta.
Kaupungin keskellä virtaa seitsemän sillan Pielisjoki, joista Ylisoutajan silta iltavalaistuksessa on kokemisen arvoinen. Pielisjoen varrella on erilaisia kahviloita sekä harrastusmahdollisuuksia, kuten SUP-lautailu kesäisin ja retkiluistelu talvisin. Pohjoismaiden ainoa surffiaalto odottaa sinua Joensuun Ilosaaressa!
Joensuun keskustassa on monipuolisia palveluita ja uudistetulla kauppatorilla voit seurata karjalaista elämää markkinoineen ja ruokakojuineen. Joensuu on mielenkiintoinen matkailukohde niin lukuisten kaupungissa järjestettävien tapahtumien kuin iloisten karjalaisten ansiosta. Kaupungin keskustaa tarkkailee kauppatorin penkillä istuva Kosiosusi, jonka kanssa moni Joensuuhun matkaava haluaa ikuistaa vierailunsa.
Tunnelmallinen ja viihtyisä Taitokortteli Joensuun keskustan puutalokorttelissa kutsuu viettämään aikaa ainutlaatuisessa miljöössä. Siellä on pieniä käsityöpuoteja, ja Kauppaneuvoksen kahvilassa voi pysähtyä nauttimaan, vaikka karjalaisia leivonnaisia. Joensuu on portti itään ja länteen, mikä näkyy esimerkiksi ruutukaavassa: Kirkkokadun pohjoispäässä on ortodoksinen kirkko ja eteläpäässä luterilainen kirkko.
Heinäkuussa Laulurinteellä järjestettävä Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali Ilosaarirock on monelle syy tulla Joensuuhun kauempaakin. Rokkiviikonloppuna, niin kuin paikalliset sanovat, kaupungissa riittää hulinaa ja ravintolat ja kahvilat ovat pullollaan rokkikansaa.

Comments are closed.