Vihdoin tänään hektinen syyslukukauden loppupuoli muuttuu opiskelijoiden ansaituksi joululomaksi. Vuodenaikaan tutut lumiukot ovat taas nousseet maanpinnalle raikkaan kirpeään talviviimaan ja metsien pikkulinnut ovat kerääntyneet taajamaan omien jouluherkkujen ääreen.

Arktinen jouluntaika ja sen upeat ilmiöt ottavat koko pohjoisen leveyspiirin luonnon haltuun ja luo kansan mielenmaisemaan aidon joulun tunnelman, sen alkuperäisellä synnyinsijallaan.

Koko kaunis 101-vuotias maamme on saanut ensilumensa. Täällä iloisessa Itä-Suomessa hanki houkuttelee liikkeelle punanenäiset tontut ja ilveskin oli vieraillut yöaikaan pihassa. Tontut ne varmaan kiertävät varmistamassa, että joulusiivoukset etenevät ajallaan ja ilves lienee erehtynyt päivästä, toivoen löytävänsä ulos jätettyjä kinkkuja, tai on haistanut palaneen käryn poronkuseman päästä.

Ahti taasen on vetäytynyt jäiden alle talvihorrokseen ja pakkasukko on loihtinut 6-10 senttisen jääpeitteen järvillemme. Olimme ensimmäisiä innokkaita, jotka vetivät ikivanhaan perinteiseen tyyliin verkot jään alle uljaalla Pyhäselällä, mutta tosin matkasimme valkoiseen lumen ja jään peittämään erämaahan moottorikelkalla ja mönkijällä.

Pian pilkkijät ilmestyvät luonnon valkoiseen taustaan mustina pisteinä, aivan kuin vastakohtana kirkkaille tähdille mustassa avaruudessa. Saalis on Pohjois-Karjalan suloisen soljuvilla vesillä itsestäänselvyys.

Takkatulta, tähdenlentoja ja revontulia, siinä vasta karjalainen resepti kaamoksen ja jouluhuiskeen aiheuttamaan tahattomaan kiireyteen, unohtamatta kuumaa glögiä ja lämpimiä joulutorttuja.

Nyt on minun aika lailla aika laittaa eräsukset jalkaan ja mennä murtomaahiihtämään kuun valaisemalle nietokselle. Kolin ainutlaatuista tykkylumi-taideteosta joutuu vielä tovin odottamaan, mutta onnekas voi nähdä taivaalla linnunradan ja ehkäpä jopa joulupukin reessään, ellei Suomen satelliitit hämää yömaisemaa.

Karelia-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat lähtevät reissaamaan, lomailemaan, viimeistelemään rästit, sekä toivottavat Sinulle erittäin aistikasta joulua!

Kategoriat: Blogi

FACEBOOK
INSTAGRAM