Esiintymisvinkit

Erityisesti ryhmässä tehtävään myyntipuheeseen.
Tiimin kesken on tärkeää jakaa roolit ja päättää paitsi järjestys, jossa asiat esitetään, myös miten ne esitetään. Jonkinlainen koreografia fyysistä liikkumista ja elekieltä varten kannattaa mahdollisesti miettiä ja harjoitella valmiiksi. Jos joku ryhmästä jostain syystä ”jäätyy”, on toisen hyvä valmistautua paikkaamaan tilanne. “One for all, all for one”. Kaikkien on siis hyvä osata paitsi oma osuutensa, myös hallita esityksen kokonaisuus. Selvä puhe, ja harjoiteltu esitys lisäävät vakuuttavuutta ja varmuutta esitykseen.

Harjoittelu ennen kisapäiviä on tarpeellista. Juuri ennen esiintymistä on olennaista rentoutua ja rauhoittua sekä keskittyä hengittelemään. Kisapäivien aikana vain hienosäädöstä on hyötyä ja oikeastaan vain sille löytyy enää aikaa.

Tuomariston esittäessä kysymyksiä joukkueelle, on oivallinen tilaisuus näyttää todella tuntevansa asiansa. Tähän auttaa huolellinen valmistautuminen ja paneutuminen itse kisatehtäviin sekä oman joukkueen esittelemän konseptin läpikotainen tuntemus. Esitetyt kysymykset eivät ole hiillostamista tai kiusaamista, eikä niihin kannata suhtautua puolustelevasti eikä selitellen, vaan kiittäminen kysymyksestä ja siihen lyhyesti ja ytimekkäästi vastaaminen voidaan nähdä vahvuutena.

Taitavasti ja harkiten käytetty huumori auttaa niin yleisöä kuin esiintyjiäkin rentoutumaan, keskittymään ja luottamaan sekä kaventamaan sosiaalista etäisyyttä ihmisten välillä. Tarkoitus on pitää myös hauskaa ja viihtyä. Liian vakavaa tämä ei ole!

Yleisöön ei tarvitse kokoajan suhtautua kokonaisuutena, vaan yksilöinä, ja voitte rohkeasti poimia sieltä yksittäisiä ihmisiä kerrallaan kenelle esitätte asiaanne. Tämän yksittäisen ihmisen (jota kannattaa vaihtaa sopivin välein, eikä älä jää tuijottamaan 🙂 ) reaktiot auttavat pitämään esityksenne vastavuoroisena ja esiintymisjännityksen kurissa.
Pitäkää huolta, että käytätte käytettävissä olevan ajan mahdollisimman tarkkaan, mutta että ette ylitä sitä. Tähän pääsee parhaiten harjoittelulla. Olemme huomanneet että usein esiintymistilanteessa puhe nopeutuu harjoitustilanteeseen verrattuna, se kannattaa huomioida.

Tehkää parhaanne!
Onnea kisaan!

Comments are closed.